Градинарите
Зелени стени

Зелени стени

Зелени стени от интериорен мъх
 
Какво е интериорен мъх:
Интериорния мъх е естествен продукт, който се използва за декорация на стени. Изработка на “живи” пана и картини.Естествения му произход е от Скандинавия.
Къде се използва:
Зоната на приложение е широка. От представителните части на обществени сгради, до частни домове и заведения.
Какво трябва да знаем:
Декоративните пана с интериорни мъхове не изискват поливане, и допълнителни грижи. Трябва да се пазят от директна слънчева светлина и механични повреди.

Мъх – ново интериорно решение за офиса и дома

 

Полярни мъхове за интериора.
За тези, които искат повече природа в офиса или дома, но нямат време да се грижат за стайни растения, се открива ново интериорно решение – изграждане на зелени пана от скандинавски мъхове. В сравнение с вертикалните интериорни стени, паната от мъх не изискват наторяване, поливна система или подмяна на растения. Те не растат, за това можете да се освободите от ежемесечната поддръжка. В същото време остават все така красиви и зелени, както в момента на поставянето им. Мъховете са и издръжливи на високи температури и дори след запалване не поддържат огън и не тлеят, а само се стопяват.

интериорен мъх 2

Чудото се нарича Cladonia rangiferina и в естествената среда расте в Норвегия. Култивирани видове вече се отглеждат и промишлено в оранжерийни стопанства. По този начин не се нарушават естествените местообитания и околният ландшафт. Жизненият цикъл на мъховете е много бавен. Нарастването на биологичната маса за една година е с 1см, за това трябва да сме изключително внимателни при употребата им.
Растенията обаче минат през обработка, за да се използват за изграждане на декоративни пана. Естественият им цвят е бял, което дава възможност след боядисване да добият богато разнообразие от багри. Боите, с който се третират, са на водна основа. След оцветяването, започва процес по балсамиране. Препаратите за балсамиране са отново на водна основа, което позволява на продукта да бъде изцяло биологично разграден в естествена среда.

интериорен мъх 10

Как живата ни картина да остане дълго свежа и красива? В етествена среда Cladonia rangiferina вирее при постоянно високата атмосферна влажност на Скандинавският полуостров, повлияна от океана. Затова след третирането на растенията, те продължават да изисква средна влажност от 50%. Такава е и влажността, при която човешкият организъм се чувствакомфортно (между 40-50%). При по-ниска влажност на помещенията, мъховете изсъхват и дори могат да се изронят. Изключителното при този продукт е възможността да се саморегулира. Така след покачване на влажността, той става отново мек и еластичен. При повишена влажност над 70% има вероятност оцветителите и балсамиращите агенти да се нарушат, поради водоразтворимият си характер.
Препоръчително е зеленото пано да се монтира върху стена или мебел, които да не са изложени на пряка слънчева светлина или в близост до климатична инсталация. Слънчевите лъчи изсушават фините лишеи, след което те стават сухи и ронливи.

интериорен мъх 6

Със скандинавскитте мъхове могат да се правят както цели стени, така и декоративни картини с геометрични или свободни форми. Подходящи са както за жилищни, така и за обществени сгради – търговски и офис сгради, галерии и изложбени центрове, конферентни зали и фоайета, магазини, ресторанти, СПА центрове. Ако искате да покажете вашето лого по екологичен начин, това може да бъде изпълнено с различни цветове и форми от мъх.
Полагането на мъховете се извършва върху плочи слепени частици/OSB с изключително висока якост. За да се грижим за природата, ние избираме точно тези плочи, защото те са с ниското съдържание на формалдехид, равностойно на естественото дърво. Продуктът е сертифициран с маркировката “CE” съгласно EN 13986. След експлоатация, плочите се разрушават и напълно разграждат.

Още от услугите ни: