Най-големият цитрусов плод на света!
Най-големият цитрусов плод на света!

Най-големият цитрусов плод на света!

Помелото – “Citrus maxima”, за някой от нас може да е съвсем нов плод сред изобилието от цветове и форми в магазините, но неговата история води началото си още от древността. Има информация, че преди 4000 години се отглежда и консумира в Малайзия, Тайланд и южен Китай. Дървото може да бъде намерено в естествената си среда около реки във Фиджи. Автентичният вкус на цитрусовия гигант е доста по-горчив, а самия плод по-сочен. Това е предпоставка за малкото разпространението по света.

2_201011241448241Z266

След култивирането на сладък сорт – “Honey Pomelo”, десертният плод се харесва от западния свят. По вкус напомня на грейпфрута, но е без горчивата жилка.

Първоначално името Помело се използвало за грейпфрута, но в последствие търговията наложила разграничаване на видовете.
В Китай се възприема, като плод носещ благоденствие и късмет. Превърнало се е в традиция да се посреща новата година с големия цитрус.

800px-Pummelo_HBuntan_Pink1_Asit

Плодовете преди узряване са зелени, а след това стават с жълт цвят. Сърцевината може да бъде розова или бледо жълта. Но, както знаете най-интересното са удивителните размери. До 2 килограма, което нарежда Помелото сред най-големите плодове, раждани от дърво.

Растенията са дребни и вечнозелени. Нямат много разклонения по стъблата си. Листата са овални и лъскави, като на пролет дръвчето цъфти с дребни, бели цветчета. Те са с интензивен цитрусов аромат и често служат като есенция при правенето на парфюми.

Capture

1024px-Citrus_maxima_(Pampelmuse)_001

К

ак да отгледаме Помело?

Може да го засеете и от семка, но ще ви се наложи да изчакате поне осем години преди растението да зацъфти. Отглеждайте го, както другите цитрусови плодове в голяма саксия, която да изнасяте на открито през лятото. Обичат топло и слънчево място. Важно е редовно да поливате и торите тропичното растение.

П

ри правилно отглеждане може да се радвате на Помело дълго време, защото растението има продължителен живот. Някой дървета достигат до 150 години.
Ако ви е харесала публикациите ни и сме ви били от полза, харесайте страницата ни във Facebook.

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”600″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]