Кой цъфти първи – “Corylus avellana Contorta”
Кой цъфти първи – “Corylus avellana Contorta”

Кой цъфти първи – “Corylus avellana Contorta”

В средата на месец януари за много хора е разгара на зимата, но за лешниците е същинска пролет. Те са едни от първите растения, които ни радват с цветове през студените дни. Вярно е, че съцветията им – реси не са от най-атрактивните, но въпреки всичко, те са с топъл жълтеникав цвят и изпъкват на фона на януарската градина.

corylus-contorta

 

Какво е специалното на Corylus avellana ‘Contorta’?

Къдравите клонки са прекрасен декоративен акцент. През вегетационния сезон, когато леската е облистена не се забелязват много, но през есенните и зимни месеци, това растение разнообразява градината по неповторим начин. При цъфтежа клонките са без листа и ресите се превръщат в очарователно допълнение.

 

IMG_7665 Corylus avellana contorta

Как да отглеждаме в градината си този декоративен лешник?

Това растение е лесно за отглеждане. Необходима му е лека и добре дренирана почва, като понася отлично от слънчеви места до кътове в градината с лека сянка.
Декоративната къдрава форма ‘Contorta’ е присадка върху майчино растение. За това при отглеждането в градината е важно да се отстраняват кореновите издънки, които са си клонки на обикновената леска.

corylus-avellana-concorta-4

Подрязване при този сорт е възможно, за да подчертаете определени стъбла, като направите по-отчетлив силуета на растението и премахнете дребните израстъци и малки клонки. Няма правило, по което се реже къдравия лешник. Ако имате усет може спокойно да експериментирате, но и да не го оформяте той ще си изглежда добре.

 

b_filbert_contorted

 

Този сорт е открит е около 1800 година по случайност във Великобритания, като естествено възникнал хибрид в жив плет от леска. На височина достига до два метра, като има типичната овална и рехава корона. Много рядко образува лешници.

 

Лешниците се отглеждат лесно в България. Страдат от сравнително малко болести. Има възможност да развият гъбични болести, ръжди и мани по листата. Понякога попадат под нападение на насекоми и ларви, които надупчват листат им.

CorylusAvellanaContorta_06

 

 

Corylus-avellana-Contorta voorjaar

Не се колебайте да ни пишете във връзка със статиите. Ако имате информация по темите от блога. Ще се радваме да допълним публикациите си.

Ако ви е харесала статията и сме ви били от полза, харесайте страницата ни във Facebook.

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”600″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]