Орхидеите обичат сутрешно слънце
Орхидеите обичат сутрешно слънце

Орхидеите обичат сутрешно слънце

Трябва да ги пазим от силното обедно и следобедно слънце.

От Леонора Лекова.

Повечето хора свързват орхидеите с тропическите гори, но те се срещат в естествено състояние и у нас. В Природен парк „Златни пясъци“ например виреят 14 вида орхидеи, като два от тях – двурогата пчелица (Ophrys cornuta Steven) и дребнолистният дремник (Epipactis microphylla), бяха открити наскоро. Те не са толкова пищни като чуждоземните, но имат своето специално място във флората на България.

В природата се срещат над 30 хиляди вида диви орхидеи, които са различни по форма, големина на цветовете и аромат. От тях чрез селекция са създадени над 100 хиляди сорта, а всяка година се откриват по 600-800 нови растения в тропическите гори, което показва, че това е едно от най-разпространените растения на планетата. Малцина знаят, че от това семейство е дори ванилията.

Vanilla planifolia - ванилия
Vanilla planifolia – ванилия
Орхидеите имат още една отличителна черта. Те са пример за т. нар. свещена геометрия – независимо от това дали цветовете им приличат на кацнала пеперуда или на паяк, на тръбички или чехълче, броят на венчелистчетата винаги е кратен на три. Всички имат по едно изменено венчелистче, наречено устна, в което се събира нектар и играе роля на  площадка за кацане на насекомите.
Как да ги отглеждаме в домашни условия?

Обичат ли слънце и обилно поливане или трябва да бъдем пестеливи по отношение на вода?

Ето съветите на Антония Василева, специалист по озеленяване в Ботаническата градина към БАН.

Фалеонопсис
Фалеонопсис

Ако сте решили да имате орхидеи в къщи, е добре да започнете с видове, които са по-лесни за отглеждане. Това е фаленопсис хибрида, а другият е дендробиум фаленопсис. Те спадат към въдушните орхидеи, които в диво състояние са накацали по кората на дърветата и поемат влагата от атмосферата. Никъде няма да видите корените на растението да плуват във вода, затова не е редно това да се прави и в къщи, казва Антония Василева. Ако корените се навлажняват прекалено, загниват и растението умира. Искат също висока въздушна влажност и достатъчно светлина. Ако тя им липсва, няма да цъфтят. В същото време ги пазете от преките слънчеви лъчи, които ги изгарят. Има и орхидеи като пантофката, които обичат по-сенчести места.

Ще познаете дали растението е здраво по въздушните му корени – те трябва да са бели, месести и сочни. Ако сме прекалили с поливането, стават кафяви и сухи. Черните петна по листата са също сигнал за внимание. Те показват, че растението е нападнато от гъбна болест. Заболялото листо трябва да се отреже веднага, а мястото да се обработи с дървесна пепел, защото предотвратява гнилостните процеси.

Садят се в борови кори

За въздушните орхидеи е най-добре да бъдат засадени в надробени борови кори. Предварително трябва да бъдат попарени, защото в тях често има яйца на вредители, ларви на пеперуда и червейчета, които могат да изядат цветовете. Те са любима храна и за голите охлюви. В оранжериите ги предпазват от тях с памук, който се увива върху стеблото. Други съставки на субстрата са сфагновият мъх и коренищата от осмунда – папрат, който вирее в тропиците. За някои от видовете в саксията се прибавя още торф и полуизгнила  широколистна листовка. Най-лесно е обаче да си купите готов субстрат за орхидеи, който се предлага в търговските центрове.

 

Кога да ги пресадим?

Обикновено орхидеите се пресаждат на 2 – 3 г., две три седмици след цъфтежа. Въздушните могат да се прикрепят и към по-голяма борова кора. Развиват се по-добре в керамични съдове, отколкото в пластмаса, която ги задушава. Продават се и специални саксии с дупки отстрани, за да могат корените им да се промушат през тях.

На дъното на глинените съдове се слагат задължително натрошени керемиди. Това се прави, за да може излишната влага да изтича. През зимата също трябва да се внимава с поливките – те трябва да са по-рядко.

Орхидеите не обичат застоял въздух, затова е задължително помещенията, в които се отглеждат, да се проветряват добре. За подхранване се продават специални торове, които е добре да се използват редовно.

Цимбидиум
Цимбидиум

През лятото искат още по-специални грижи – прозорците на зимната градина или на остъкления балкон се отварят широко. В оранжериите подът се залива с вода, за да може тя да се изпарява и въздухът да бъде влажен. През лятото е добре да се къпят периодично в кофа, леген или вана.Сутрешното слънце е най-полезно за тях, а от обедното трябва да ги вардим. Най-добре се развиват на източен или северен прозорец.

Цимбидиум - Cymbidium

Българските орхидеи цъфтят кратко

 

Българските орхидеи цъфтят кратко – от април до май. Повечето са горски и виреят в тъмните и влажни дъбрави на Родопите и Странджа. Много хора дори не предполагат, че ги има, тъй като представителите на това голямо семейство са предимно тропични. В България обаче се наблюдават 80 вида.

Любителите градинари е добре да знаят, че изкореняването и засаждането на дивите орхидеи в домашни условия е забранено.

Може да се наслаждавате на тяхната красота в естествената им среда. Богата колекция от орхидеи има и в Ботаническата градина на БАН в София.

Харесайте страницата ни във Facebook!

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”500″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]