Препарат пази овошките от измръзване
Препарат пази овошките от измръзване

Препарат пази овошките от измръзване

 От Леонора Лекова.

Ако имате цъфнали овошки, вземете спешни мерки за предпазването им от рязкото понижаване на температурите. Затова апелира Димитър Боршуков, управител на фирма „Биоинженеринг“. Той е вносител на препарата „Микроведа фарминг“, който може да предпази овошките от измръзване.

През изминалите нощи температурата падна до минус 4 градуса, което може да е фатално за цъфналите костилкови овощни видове – бадеми, кайсии, джанки и праскови.  Според специалистите цветовете и младите завръзи се повреждат при температура  от – 1 до -1,5°С.

Напъпъли цветове на кайсия - фаза бутон

В тази ситуация  „Микроведа фарминг“ може да дойде на помощ. Препаратът  съдържа микроорганизми, които може да предпазят плодните пъпки. Те полепват около плодните пъпки и „работейки“ създават  специфична температура. Действието е около 4-5 дни.

Продуктът е най-ефикасен, когато пъпките са на фаза бутон, но може да пръскате и цъфнали дръвчета.

Ето какво разказа Боян Димитров, който е ползвал „Микроведа фарминг“ в стопанството си в с. Ботево, Варненско. „Преди две години в нашия край кайсиите пострадаха , но при мен оцеляха въпреки ниските температури. Тази година пръскам всяка седмица. За дърветата приготвям разтвор от препарат, половин литър мляко и 5 лъжици захар за пръскачка от 16 литра. Миреше на портокали. С разтвора се пръска и земята под дърветата, за да се развият полезните бактерии“, допълни Димитров.

„Микроведа фарминг“ има и други приложения, твърди Димитър Боршуков.

Продуктът дава резултати и в животновъдството за дезинфекция на кравеферми, свинеферми и птицеферми. „Добрите“ бактерии, които се съдържат в него, започват битка с вредните, и в резултат подобряват цялостната среда. „Хората смятат, че тези помещения няма как да миришат добре, но това не е така. Когато сламата и торта се обработят, въздухът във фермата се променя, защото се спират гнилостните процеси. Млечната киселина завзема пространството на патогените. Заболеваемостта пада в пъти, компостирането може да започне още на място и да се ускори. Практиката ни показва, че в един краварник  трябва да се пръска с работен разтвор от 2 до 3 пъти в седмицата, за да се получи траен ефект, казва Буршуков.

„Микроведа фарминг“ подобрява също структурата на почвите и повишава действието на органичните торове, тъй като съдържащите се микроорганизми ускоряват разграждането на органичните материали. Повишава се и способността на растенията да фотосинтезират. Може да го използвате при отглеждане на зеленчукови култури – домати, краставици и други, което ще засили „имунитета“ им срещу бактериални и вирусни заболявания.

Разтваря се в концентрация 1 към 100, а за разсади 1 към 400. Към този разтвор може да добавим мътеница или прясно мляко, които помагат да се образуват колонии от полезни бактерии. Слага се и захар за прилепител и храна на бактериите. Пръска се вечер или сутрин. Целта е да няма слънце, за да не бъде убита голяма част от популацията от ултравиолетовите лъчи. Суроватката също върши добра работа за смесване с препарата.

В овощарството добивите се повишават, както и устойчивостта на овошките на болести и вредители. „Благодарение на препарата може да се справите с огнения пригор по крушата.  Знаете, че у нас круши родно производство почти не се продават заради тази болест. И този препарат може да помогне на стопаните да опазят насажденията си. Много ефикасен е и за лозите“, допълва вносителят.

Цъфнала праскова

Според доц. Серафим Серафимов обаче 100 процентова защита при тези резки температурни промени няма. Изходът е да се търсят по-късни сортове с по-висока студоустойчивост.

„Проблемът е, че при такова ненормално мартенско време с много ветрове и хладно „сополиво“ небе,  милите пчелички, нашите главни майстори  на добивите, трудно излитат от домовете си и така хем те гладни остават, хем  за нас плодове няма . Милиони дървета и други растения остават с неоплодени цветове“, коментира доц. Серафимов. Той посочва, че при температура  от – 1 до -1,5°С може да се запазят част от завръзите, които са разположени от долната страна на клончетата, където са в сянка и сутрешното слънце не успява да ги размрази бързо.

Цвят на кайсия

Това наподобява ефекта на така наречения слънчев пригор по кората, който се появява само по южната страна, т.е по огрятата страна на кората и никога или много рядко по северната.  Една от задачите на есенното намазване на стъблата на овощните дървета с варно мляко е именно борбата срещу бързото слънчево размразяване.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), default quality

Харесайте страницата ни във Facebook!

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”500″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]