Как да изберем съвършеното коледно дърво
Как да изберем съвършеното коледно дърво

Как да изберем съвършеното коледно дърво

Picea glauca ‘Conica’ – това е култивиран смърч, който носи вълшебния аромат на иглолистна гора, тъй като продължава да излъчва фитонциди и в домашни условия. Това са вещества, които прочистват въздуха и убиват микробите.

За разлика от градинските смърчовете, които се продават в някои от търговските обекти, “мини пицеите” са добре вкоренени, а не „натикан“ в саксия малко преди Коледа. Това е гаранция, че, ако решите да ги засадите навън напролет, ще се хванат безпроблемно.

Въпросът е как да се грижим за растението докато е вкъщи?

В домашни условия иглолистните имат нужда от редовно поливане. Трябва да са далеч от парното и да се торят, ако останат по-дълго в контейнера, защото обикновено са засадени в торф и бързо изчерпват хранителните си вещества.

Голямото предимство на Пицея глаука Коника е, че расте изключително бавно и няма да стане 50 м, каквато е максималната височина на смърча – Picea abies. Култивираният вариант достига най-много 1,5 м. Има клонки, гъсти като четка, и прекрасна конична форма, която го прави като изрисуван върху новогодишна картичка.

Навън трябва да бъде засаден на слънчево място, защото има нужда от светлина и не понася засенчване.

В саксия се предлага и обикновен смърч – Picea abies. Ако е отгледан в България, после може да бъде засаден в градината или пред блока. Трябва обаче да изберем мястото му внимателно, защото расте бързо, става мощно дърво и не бива да е близо до къщата. Често хората го подкастрят и развалят външния му вид, а някои дори го отсичат точно, когато стане величествен. Другият недостатък на смърчовете е, че заради мръсния въздух в града могат да умрат внезапно. Страдат и при засушаване, защото нямат дълбока коренова система и са податливи на гъбни заболявания.

 

На снимката се виждат различни фази от развитието на обикновения смърч. Когато дървото се използва за домашна коледна, “елха” растенията са с възраст до 10-15 години.

В зависимост от условията на средата, в която се развиват смърчовете, те могат да запазят всички клони по продължение на стъблото си или да бъдат облистени само във високите части, където нямат конкуренция за светлина.

Ела – Abies alba в контейнер се продава рядко. Тя е с по-нежни и плоски иглички в тъмнозелен цвят. Отглежда се по-трудно, защото се развива в по-тесен климатичен диапазон и страда от въздушната влажност.

Най-важното при засаждането на иглолистни растения е да знаем, че те имат централен корен, който трябва да не бъде подгънат или свит, а разположен вертикално, за да достигне до по-влажните почвени слоеве. В противен случай растението развива периферната коренова система и става податливо на изсъхване.

Добре е да подсилим корените за първия пик на нарастване с добре прегорял оборски тор. Хранителните вещества ще осигурят на младите растения сили в началото на вегетационния период, когато има почвена влага и вкореняването им трябва да протече бързо и гладко.

Поръчайте коледно дърво от Градинарите.
Предлагаме Picea glauca ‘Conica’ 40 см – 24 лв с ДДС. За поръчка се обадете на 070011501

 

 

 

Важно! Цената за доставка до офис на Еконт или адрес не е включена в цената на растението.

Харесайте страницата ни във Facebook!
[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”500″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]