Магията на коледната звезда
Магията на коледната звезда

Магията на коледната звезда

Не обича да стои до печка или климатик

От Леонора ЛЕКОВА

Коледната звезда е едно от онези магически растения, които се разкриват в пълния си блясък с наближаването на светлия християнски празник Рождество Христово. Грижите за нея продължават повече от 6 месеца. Разсадите пристигат от Германия или Холандия. През юни се пресаждат в саксии и от този момент са обект на ежедневно внимание. Искат топлина и светлина – в това отношение у нас през лятото условията са перфектни за отглеждането им. Първоначално се подхранват, за да развият добра коренова система и да пораснат, а от септември започват да се торят за богат цъфтеж. И чудото става! В началото на ноември прицветните им листа започват постепенно да се оцветяват.

Така става ясно, че някои от най-често даваните съвети за отглеждане на коледната звезда, според които през лятото растението трябва да се държи на тъмно, за да цъфне за Рождество Христово, не отговарят на истината. Коледната звезда е растение на късия ден, но за доброто й развитие е достатъчно да й се осигури нужната порция сън през есента. Това означава през тъмната част на денонощието да бъде на място без осветление. На нея й трябва 12 часа тъмнина, за да почне да червенее. Това е достатъчно – няма нужда от допълнително  покриване.

След като растението прецъфти, се полива редовно, а през февруари се изрязва до дъно. Трябва обаче да се внимава, тъй като при тази операция стеблото изпуска бял сок, който е отровен.  От този момент коледната звезда се полива по-рядко. Напролет пуска нови леторасли, които се прореждат и на финала се оставят пет или шест. Растението се отглежда като всяко друго и няма допълнителни изисквания. Торенето започва през есента.

В момента оптималната температура за отглеждане в домашни услови е 18-20 градуса. Не обича въздушни течения – климатик, отворен прозорец и близост с отоплителен уред. Хубаво е да й се осигурява постоянно вода – може да я поливате отгоре или отдолу в чинийката.  Най-добрият вариант за растението е да бъде поставено на южен прозорец в стая с нормална топлина и влажност.

Родината на коледната звезда е Мексико, където се развива навън като голям храст. По нашите ширини се отглежда като стайно растение. Повечето хора обаче го възприемат като жив букет – радват му се, докато преминат празниците, и после го изхвърлят, защото  бързо губи декоративните си качества. Произведена е за първи път в Америка и оттогава става популярна и обичана в целия християнски свят. Поради големия интерес и търсене, цветарски компании в САЩ, Холандия и Германия непрекъснато работят върху нови селекции и вече се продават растения с бели, жълти, розови и мраморни прицветници.

 

Харесайте страницата ни във Facebook!
[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”500″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]