Фън Шуй в градината
Фън Шуй в градината

Фън Шуй в градината

Смекчете ъглите на къщата с рози и лози

От Леонора Лекова

Фън шуй в градината означава да съобразим нейното проектиране и оформление, вида на растенията и аксесоарите с енергийните потоци в природата.

За целта на първо място трябва да осигурим възможност за свободно протичане на жизнената енергия Чи. По пътя й не бива да има препятствия, но не са за препоръчване и прекалено дългите и прави градински пътеки, които обикновено се изграждат от входната врата към дома и се превръщат в енергийни магистрали.

Фън Шуй Градинарите 1

Градинските пътеки трябва да бъдат по-скоро леко лъкатушещи. Неблагоприятни енергии се създават и около ъглите на постройките. Може да ги омекотим чрез различни растения като лози, рози, декоративни храсти или бръшлян. Оградата може да е жив плет или от камък, дърво и метал, но е добре е да я има, защото задържа енергията. Прекалено високите зидове обаче не се препоръчват.

Важен е също балансът между лехите с цветя и тревни площи, между  слънчевите и сенчести места, между  широколистните и иглолистните дървета и храсти. Всяко растение носи различна енергия – иглолистните се свързват със стабилността, а широколистните с промяната и движението.

Във всеки двор е добре да има и зони, необезпокоявани от резачките и косачките. Такова място би могъл да бъде скалният кът, в който сред  камъните, билките и благоуханните полски треви, може да релаксираме.

Идеи за градината
Идеи за градината

Фън шуй ни учи също да обръщаме внимание на малките неща – пейката пред входа, дворната чешма, огнището. Всяко запустяло място, задръстено с боклуци и непотребни вещи, влияние върху нас. Смята се, че мислите и чувствата ни, намират отражение в заобикалящия свят, както и обратното – всеки елемент от околното пространство слага отпечатък върху живота ни.

Растения са източник на енергия, затова трябва да се грижим за доброто им състояние чрез редовно торене, подкастряне и пръскане, когато е нужно.

Внезапното изсъхване на едно дърво или храст трябва да ни накара да се замислим, защото то никога не е случайно. Каквито и външни причини да търсим, като вирусни заболявания, вредители, суша или прекалена влага, винаги има някаква дълбока причина. Обикновено това е признак на застой в дадена сфера или в живота на обитателите на жилището.

Има правила и за растителния свят в дома. Растенията трябва да са разнообразни и поставени на правилното място. Когато са около прозорците, се превръщат в преграда за изтичане на енергия. Както във всяко нещо,  крайностите са вредни – джунглата от палми, папрати и фикуси пред прозорците е също нежелателна. Много деликатен е изборът на място за кактусите – не се препоръчва те да са в спалнята или в близост до масата, където семейството най-често се събира. Мястото на цъфтящите растения е в южната част на дома. Те засилват Чи, затова е добре в стаите ни винаги да има саксия с цъфтящи цветя или вази. Сухите растения не са за предпочитане.

Ето още една идея към изграждането на по-хармонична среда в градината. Изберете типа на мебелите в двора според зоната, в която се намира вашият кът за почивка.