Топли и пламенни цветя за настроение в градината.
Топли и пламенни цветя за настроение в градината.

Топли и пламенни цветя за настроение в градината.

Хризантемите са красиви и атрактивни градински цветя, които будят топли чувства на прага на есента. Ето някой от най-важните съвети, които “Градинарите” могат да ви дадат.

Хризантемите не издържат на големи зимни студове.

На пазара могат да се намерят разнообразни цветове и форми на Димитровчетата, но за съжаление зимата в България е доста по-студена, отколкото ниските(топчести) хибриди могат да понесат. Оттам идва и разочарованието у всеки, който си е насадил хризантема и очаква напролет да й се радва отново. Отрупаните с цветове и с форма на идеална сфера растения, често са сортове, които издържат на студове до минус 10 градуса. Тези хибриди най-често се използват от производителите на цветя, защото лесно се оформят в кълбовидна форма, имат планов цъфтеж и изглеждат атрактивно. Това не ги прави лоши като растения, но е необходими да положите малко повече грижи за защитата им през зимата.

Отглеждане и грижи. Как да се грижим за хризантеми?

Как да ги запазим?
Ако се намирате в по-топлите южни райони на България, няма от какво да се боите, но ако градината ви е във високите полета или планинските райони, е добре да подготвите растенията за зазимяване.

%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-5

Зазимяване: Най-лесно може да стане с натрупване на борови кори над туфата на хризантемата, за да предпазите растенията от студовете, покрийте поне 15 см над коренището. Не слагайте плат или друга материя, която поема вода и замръзва. Така ще унищожите растението, вместо да го предпазите. След като хризантемите ви прецъфтят, може да ги изрежете до нивото на почвата и смело да засипете с борови кори. Друг начин на зазимяване е натрупването на оборски тор. По подобен начин се зазимяват и розите.

Подготовка за новия сезон!
Не забравяйте да разровите боровите кори или оборската тор в края на месец февруари, за да могат растенията да поемат първите топли, слънчеви лъчи и да се подготвят за разлистване.

%d1%85%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%b0%d0%bd%d1%82%d0%b5%d0%bc%d0%b0-3

Как да отгледаме растения с формата на сфера?
Декоративната форма на растенията се дължи на неколкократни резитби през пролетта и началото на лятото. За да се сгъстят, растенията имат нужда от подхранване и подрязване. До началото на юни спокойно може да режете връхчетата. Така стъблото ще се сгъстява и разклонява, а наесен ще имате обилен цъфтеж. Оформяйте короната на хризантемите като кълбо. Старайте се да не оставяте стърчащи клонки, защото крайната форма на растението няма да бъде идеална.

IMG_9366

Харесайте страницата ни във Facebook!
[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”500″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]