3 причини да отглеждаме Кукуряк – “Helleborus odorus”
3 причини да отглеждаме Кукуряк – “Helleborus odorus”

3 причини да отглеждаме Кукуряк – “Helleborus odorus”

Семейството на Кукуряка е Лютикови (Ranunculaceae). Тези прекрасни зимни цветя привличат вниманието на градинарите в Европа и Азия още от древността. От една страна, защото са от първите цъфтящи растения през годината и от друга страна, защото са лесни за отглеждане и изключително ефектни в градината.

hel5

1. Издържат на сянка и засушаване.

Естествената среда, в която се развиват тези прекрасни растения са сенчестите дъбови гори. Това предполага по-суха почва през летните месеци. Кукуряка развива вдървеняло коренище, което помага на пролетното цвете да се справя със сухите периоди през годината без риск от изсъхване.

Helleborus argutifolius

2. Цъфтят от януари до началото на март.

Прекрасните цветове и хибриди могат да се групират с Кокичета и Нарциси. Кукуряка може да ни радва освен с естествените за България жълто-зелени цветове, а и с голямо разнообразие от декоративни форми: черно, червено, розово и бяло.

Засадете ги на сенчесто място. Групирайте с камъни или Винка и ще имате прекрасна комбинация за сенчеста градина.

hel1

3. Използвайте ги за декорация.

Малцина знаят, че цветовете на тези растения са изключително издръжливи във вода. Може да се радвате на прекрасните им цветове над 10 дни.

hel4

Не е нужно да откъсвате цялото стъбло. Комбинирайте различни цветове в плосък съд, за да имате малко пролетно настроение у дома, без да разваляте естетиката в градината.

И като десерт остава способноста на кукуряка да запазва прицветниците си до узряване на семената. Така някои от сортовете изглеждат цъфнали още седмици.

 

hel2

Ще се радваме да ни пишете за вашия опит с Кукуряка или други цветя, които ви вълнуват! >>>Контакти>>>

Харесайте ни във Facebook!

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”600″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]