5 Сукулентни растения за дома и градината
5 Сукулентни растения за дома и градината

5 Сукулентни растения за дома и градината

Това са са едни от най-популярните сукулентни растения! Освен огромното разнообразие от кактуси има още, с какво да разнообразите колекцията си от издръжливи и интересни цветя.

Литопси – “Lithops julii”Lithops julii - живи камъчета Литопси (1)

Живи камъчета с произход от Южноафриканската пустиня. Това са удивителни растения, които имат по две маскирани листа, приличащи на чакъл. Цвета напомня на маргаритка и се появява между удебелените листа през месец юли.

Маскировката им помага да се сливат с пясъка и да остават незабележими.
 Листата представляват резервоар за вода, а слънцето достига до клетките, които извършват процеса фотосинтеза през няколко малки прозорчета върху горната им повърхност. Растението изисква почва, която е добре дренирана и не задържа излишна влага. Литопсите развиват един дълбок централен корен, за това бъдете внимателни, когато ги пресаждате.

Алое – “Ale vera”Алое вера - Aloe vera

Прочутото алое, което принадлежи към семейство „ Asphodelaceae (Асфоделови)“. В миналото саксия с алое е имало почти във всеки дом заради лечебните му качества. Известно е, че от него се прави отвара срещу настинка и грип, за прочистване на кръвта, мехлем за рани и други.

При рана може да разцепите листо от алое и да изцедите сока върху раната, Така богатият на витамин С, Е и цинк сок, ще помогне за бързото заздравяване.
 Сочните листата на Алое вера пък се ползват за козметични цели. Всички видове алое, а те са около 300,  са лечебни. Отглежда се лесно, защото е непретенциозно растение. Поставете го на слънчево място или на слънчев прозорец, за да се развива добре. Лятото може да го изнасяте и на открито – така има по-голяма вероятност да цъфти. Може да го размножавате от множеството издънки в основата или със стъблен резник, който бързо се вкоренява.

Столетник или Агаве – “Agave americana”Agave Агаве - Столетник

Столетника обикновено се бърка с алоето. Ще ги различите по това, че листата на столетника завършват с шипове. През лятото агавето се изважда навън заедно с лимоните и олеандрите. Но зимата задължително се прибира на топло – до около 10 градуса.

Отглеждано в саксия цъфти около 40-та си година, но може и малко по-късно.
 След прецъфтяване растението умира, а от коренището тръгват нови издънки. Произхожда от Южна Америка, като декоративните култивари наброяват около 50 сорта. Срещат се растения с размери до 3 метра, както и дребни саксийни цветя. Листат варират от синкаво-сиви, зелено-жълти или пъстри, а по периферията със малки зъбчета.

Лопатовидно каланхое – “Kalanchoe thyrsiflora” Kalanchoe thyrsiflora - Каланхое

Лопатовидното каланхое е типично растение за Южна Африка. Листата са сиво-зелени и с лек восъчен налеп, а когато е извадено на слънце растението през лятото, листата придобиват и лек червен загар по края на петурата. Размер на отделния лист е до 15 см. Това е сукулентно растение идващо от Африка.

Не се колебайте лятото да го изнесете на слънце.
 Ще се развива отлично и ще ви радва с причудливите ли листа. Необходима му е отцедлива почва, като е важно да не оставяте вода в паничката, когато го поливате. Корените може да загният. За пресаждане на растението подходящ момент е пролетта, но изберете саксия малко по-голяма от предходната. Трябва съвсем малко да увеличавате съда, в който растението се отглежда. За да си размножите каланхое използвайте листен резник поставен в пясък през пролетта.

Дървото на живота – “Crassula ovata”Crassula ovata - Дървото на живота

Красулата е растение от семейство дебелецови. То задържа вода в месестите си листа, в стъблото и в корените, затова не се нуждае от често поливане. Това трябва да става веднъж седмично през лятото и рядко през зимата, а отеклата се в чинийката  вода, трябва да се отстранява веднага.

Растението има активен фаза на развитие през лятото и период на покой през зимата.
 Важно е да не го оставяте на директно слънце, но е необходимо да го гледате на открито през топлите месеци. Цъфти  през зимата, но условието е да се държи на прохладно място. Изисква отцедлива почва, богата на пясък, защото в естествената си среда се развива по слънчеви хълмове. Казват, че ако се посади при раждането на дете, расте с него. Това е растение пазител на дома.

Харесайте страницата ни във Facebook!

[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”600″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]