6 полезни съвета за зеления килим
6 полезни съвета за зеления килим

6 полезни съвета за зеления килим

 

Със затоплянето на времето започват и грижите за тревната морава. Ето и съветите на ландшафтния специалист Росен Леков за решението на някои от най-често срещаните проблеми:

 

Проблем номер 1

Тревата съхне

Причините може да са различни:

Засушаване в резултат от недостатъчно поливане през топлия период.

Тревата е косена със затъпен нож и краищата на листата са разкъсани и изсъхват.

Тревата е свръх наторена и се образуват изсъхнали петна.

Проблем номер 2

Тревата е жълта

Жълтеникавият цвят на тревата подсказва, че почвата е бедна. Липсва на азот. Трябва да се натори с амониева селитра или комбиниран тор.

Проблем номер 3

Тревата е кафява

Кафява трева подсказва развитие на гнилостни процеси. Вероятно те се дължат на паразити и гъби. Моравата трябва да се третира с фунгициди.

Проблем номер 4

В тревата има мъх

Мъхове в тревата се появяват, когато мястото е сенчесто и има повече влага. Площта се третира със зелен камък. Една супена лъжица в 10 литра вода. Полива се зоната, която е  засегната от мъхове.

Проблем номер 4

В тревата има плевели.

Това означава, че тревният килим е станал гостоприемник освен на сортове треви и на различни тревисти растения – детелина, глухарчета, живовляк и др. Може да се третира със селективен хербицид или да се извадят плевелите на ръка.

Проблем номер 5

Тревата се е заблатила

Вероятно почвата, която е използвана при озеленяването, има твърде голямо съдържание на глина и е загубила свойството пропускливост. Заблатяванията се получават, когато наклонът е недостатъчен, за да се оттича водата и се образуват локви. Може да се поправи чрез засипване и получаване на наклон или чрез набиване на 50 сантиметрови клинове в почвата. Дупките от клина се пълнят с пясък, които дренира горния почвен слой и водата се оттича в дълбочина. Разстоянието между отделните дренажни клинове е 50 см.

Проблем номер 5

По тревата има червено-кафяви точки и изгаряния.

Точките и петната по листенцата са признак за ръжда по тревния килим. Трябва да се третира с фунгициди.

Проблем номер 6

Тревата е на сянка

Има тревни смески подходящи за сянка, но въпреки това тревният килим не става плътен. Добре е тревата, която се гледа на сянка, да се подстригва една идея по-дълго от тревата, която вирее на слънце.

Харесайте ни във Фейсбук!
[wpdevart_like_box profile_id=”GradinariteEood” connections=”show” width=”600″ height=”220″ header=”big” cover_photo=”show” locale=”en_US”]